Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

polovni gramofoni

Kao i pri kupovini bilo koje polovne stvari, pri kupovini polovnog gramofona treba dobro otvoriti oči i uši, voditi se zdravim razumom i biti pomalo psiholog (pri proceni prodavca).
Osim toga obavezno obratiti pažnju na sledećih nekoliko stvari:

1. Izbegavati modele sa puno automatike, kao što je vraćanje ručke na odmorište, ponavljanje, automatsko pozicioniranje i spuštanje igle na početak ploče, itd. Što je više automatike, veća je mogućnost da nesto ne radi kako treba, ili da nešto vrlo brzo otkaže, iako je radilo u momentu kupovine, obzirom da je reč o uređajima starosti od 20 do 35 godina, a nekad i više.

2. Izbegavati kupovinu gramofona sa T4P sistemom montaže glave-igle, pošto je novu glavu-iglu skoro nemoguće pronaći na domaćem tržištu, osim povremeno modela Audio Technica AT92. Pored toga ovi gramofoni nisu pogodni za dalje unapređenje montažom kvalitetnije glave ili nekim drugim zahvatima, a mnnogi od njih nemogu ni advekatno da se podese. Zbog nabrojanih mana modeli gramofona sa T4P sistemom nisu obuhvaćeni ovim vodičem za kupovinu polovnih gramofona, iako se često nude na oglasima.

3. Ako je u pitanju "belt drive" gramofon, odnosno gramofon sa pogonom preko gumenog kaiša, odnosno remena, proveriti da remen nije previše istegnut, i da li guma ima sitne pukotine, što nije dobro jer govori da je kaiš pri kraju svog radnog veka.

4. Pri kupovini gramofona sa subšasijom obratiti pažnju na stanje opruga, odnosno da li subšasija stoji "nakrivo", što je znak da opruge ili nisu podešene (zategnute) kako treba ili su propale. Ako su propale, praktično je nemoguće dovesti subšasiju u optimalan položaj, tako da tanjir (sama subšasija) stoji horizontalno, da je osovina remenice (motora) paralelna osovini tanjira (da bi se obrtanje sa motora preko remena pravilno prenosilo) i da se šubsasija podjednako slobodno kreće, odnosno obavlja svoju funkciju odvajanja ležaja sa tanjirom i ručkom od samog kućišta gramofona. Ovo se posebno odnosi na Thorens gramofone kod kojih je ovo relativno čest problem, a naročito kod starijih primeraka.

5. Ako je u pitanju direct drive gramofon, odnosno gramofon gde se obrtanje sa motora direktno prenosi na tanjir treba proveriti brzinu (obe i 33 i 45), jer je kod ovih gramofona najčešći problem sa nemogućnošću održavanja konstantne brzine. Najsigurniji test je, isprobati da li gramofon može da odsvira jednu stranu ploče na brzini 33, a da pri tome nema čujnih, odnosno vidljivih (na stroboskopu) kolebanja u brzini. Ako ovo prođe kako treba, podignite iglu sa ploče, neka se tanjir i dalje okreće. Dok se tanjir okreće, više puta promenite brzinu sa 33 na 45 i obrnuto i posmatrajte na stroboskopu da li gramofon svaki put postigne odgovarajuću brzinu. Ako je sve prošlo kako treba, ostaje još da ukoliko gramofon ima mogućnost finog podešavanja brzine (a većina njih ima, to je onaj "točkić" gde piše "pitch"), provrtite taj potenciomet-ar(re) od min ka max i nazad više puta, ako i posle toga brzina može da se podesi da bude konstantna, onda je najverovatnije sve uredu. Mada uvek može da bude nekih skrivenih mana kod ovih gramofona.

6. Proverite stanje ručice, odnosno ručica bi trebalo da se spušta/podiže i okreće levo/desno bez otpora, ali ni previše kllimavo-labavo.

7. Proverite stanje igle-glave, mada to nije toliko bitno, jer je naša preporuka nabavka nove glave-igle u svakom slučaju.

8. Osim nabrojanih stvari treba proveriti i sve fukcije gramofona, lift ("cue" na nekim gramofonima), automatiku ako je ima itd. Da li poklopac kada se otvori ostaje u podignutom položaju dok promenite ploču, ili će vam pasti preko ruku, itd.

9. Vizuelno-kozmetički utisak nije toliko bitan za funkcionisanje samog gramofona, ali nam može mnogo reći o odnosnu prodavca-vlasnika prema gramofonu, a iz toga već možemo da naslutimo koliko pouzdano taj gramofon funkcioniše. A, ukoliko gramofon funkcioniše kako treba, na osnovu vizuelno-kozmetičkih mana (napukao poklopac, fali šarka, fali dugme, ne radi dioda, masne fleke po gramofonu, natpisi na dugmmićima se nevide, itd.) se uvek može i treba poraditi na spuštanju cene.

Ako je ikako moguće kupujte od poznatog prodavca, preko prijatelja, poznanika, mada obzirom na konstantnu krizu i besparicu kod nas, ni to nije neka garancija. Ljudi su gladni, godinama bedno žive, i mnogi se bave preprodajom raznih stvari, pa i audio opreme, odnosno gramofona, a kod preprodaje nisu uvek čista posla!

Ovaj vodič će biti konstantno dopunjavan novim modelima gramofona, kao i odgovarajućim informacijama o najčešćim kvarovima i sl.

Ocene odnosno opis zvuka pojedinih gramofona su plod ličnog iskustva i doživljaja zvuka.

Cene odnosno maximalne sume EURA koje smatramo da treba izdvojiti za modele navedene u vodiču su nastale kao rezultat dugogodišnjeg praćenja domaćeg tržišta polovnih gramofona. Dalje, cene predstavljaju maksimalnu sumu koliko treba platiti za gramofon, bez obzira da li sa njim dolazi montirana i glava ili ne. U 95% slučajeva, ta glava je neupotrebljiva, osim za "oranje" po pločama. Tako da je najpametnije ostaviti zvučnicu prodavcu za uspomenu, a kulturno zamoliti da vam formira cenu za gramofon bez glave.

Gramofoni su poređani po azbučnom redu i po cenama, od najnižih ka najvišim.

 

Dual CS 505 /MkII/MkIII/MkIV
plastično kućište - do 50 EUR
drveno kućište - do 70 EUR

Polu-automatski gramofon pogonjen preko remena sa finim podešavanjem brzine. Lagana ručka na koju se lako montiraju jeftinije Ortofon/Grado/AT glave.

Zvuk: ništa posebno, najbolje i najviše se čuje srednji opseg, bas i visoki se sporadično pojavljuju
Najčešći problemi: Vraćanje ručke često ne funkcioniše kako treba; Remen; Zupčasti remen za fino podešavanje brzine se brzo raspadne ili potpuno zapekne-zaglavi
  d505
     

Technics SLB 202 - do 50 EUR
Technics SLB 303 - do 50 EUR

Belt drive gramofoni identičnih tehničkih karakteristika, sa stroboskopom i finim podešavanjem brzine. Jedina razlika je što je 202 polu-automatski, a 303 automatski gramofon.

Zvuk: ravno bez emocija, najbolje i najviše se čuje srednji opseg
Najčešći problemi: Vraćanje ručke često ne funkcioniše kako treba; Remen

  b202
     

Technics SLD 202 - do 60 EUR
Technics SLD 303 - do 60 EUR

Direct drive gramofoni identičnih tehničkih karakteristika, sa stroboskopom i finim podešavanjem brzine. Jedina razlika je što je 202 polu-automatski, a 303 automatski gramofon.

Zvuk: ravno bez emocija, najbolje se čuje srednji opseg, mada ima naznaka basa
Najčešći problemi: Zaprljan pot za fino podešavanje brzine; Ponekad potrebno podešavanje trimera za brzine.

  d303
     

Tecnics SL 1900 - do 60 EUR
Tecnics SL 2000 - do 70 EUR

Direct drive gramofoni sličnih tehničkih karakteristika, sa stroboskopom i finim podešavanjem brzine. Model 2000 je manuelan dok je 1900 automatski.

Zvuk
: relativno ujednačen kroz ceo opseg, ali poprilično ravno i bez emocija
Najčešći problemi: Automatika i vraćanje ručke nekad ne funkcioniše kako treba kod modela 1900; Ponekad je potrebno podešavanje trimera za brzine.

  190
     

Technics SLQ 202 - do 70 EUR
Technics SLQ 303 - do 70 EUR

Direct drive gramofoni identičnih tehničkih karakteristika, sa stroboskopom. Jedina razlika je što je 202 polu-automatski, a 303 automatski gramofon.

Zvuk: ujednačen kroz ceo opseg
Najčešći problemi: ponekad potrebno podešavanje trimera za brzine.

  q303
     

Technics SLQ 2 - do 80 EUR
Technics SLQ 3 - do 80 EUR

Direct drive gramofoni identičnih tehničkih karakteristika, sa stroboskopom. Jedina razlika je što je 202 polu-automatski, a 303 automatski gramofon.
Zvuk: ujednačen kroz ceo opseg, dobar bas, uz prava unapređenja i odgovarajuću glavu može zvučati odlično
Napomena: kvalitetni gramofoni
Najčešći problemi: ponekad potrebno podešavanje trimera za brzine.

  q3
     

Technics SL 1200MkII/1210MkII
ili kraće DvanaestDeset

Legenda - personifikacija gramofona

Za ovaj gramofon znaju i u susednim galaksijama

Cene se kreću od 200-450EUR. Obzirom da se proizvodio do skoro, moguće je naći polovan primerak u odličnom stanju.

Ovde nema dovoljno prostora pa ćemo stoga ovoj legendi posvetiti posebnu web-stranu.

  s1200
     
Technics SL 1300 MkI/MkII - do 120 EUR
Technics SL 1400 MkI/MkII - do 140 EUR
Technics SL 1500 MkI/MkII - do 160 EUR

Manje više, gramofoni identičnih tehničkih karakteristika, pri čemu je najboilji 1500 koji je potpuno manuelan, zatim 1400 polu-automatski i 1300 automatski. Verzije MkII su generalno poboljšane, imaju bolju ručku, pa predstavljaju bolji izbor.
Zvuk: solidan kroz ceo opseg, odličan bas (SL 1500), uz malo unapređenja i odgovarajuću glavu zvuče odlično
Napomena: veoma kvalitetni gramofoni
Najčešći problemi: Vraćanje ručke nekad ne funkcioniše kako treba kod modela 1300/1400; Ponekad je potrebno podešavanje trimera za brzine.
  s15m2
     
Thorens TD104 - do 70 EUR
Thorens TD105
- do 80 EUR

Belt drive gramofoni sa subšasijom sličnih tehničkih karakteristika; stroboskop i fino podešavanje brzine. Automatski se isključuju i podižu ručku na kraju ploče.

Zvuk
: solidan kroz ceo opseg, dobro definisan bas za tu klasu gramofona
Najčešći problemi
: Automatsko isključivanje često ne funkcioniše kako treba; Remen
  td105
     
Thorens TD110 - do 80 EUR
Thorens TD115
- do 90 EUR

Belt drive gramofoni sa subšasijom sličnih tehničkih karakteristika; stroboskop i fino podešavanje brzine. Automatski se isključuju i podižu ručku na kraju ploče.

Zvuk
: solidan kroz ceo opseg, dobro definisan bas za tu klasu gramofona
Najčešći problemi
: Automatsko isključivanje često ne funkcioniše kako treba; Remen; Remenica
  td115
     
Thorens TD165 - do 120 EUR
Thorens TD166
- do 120 EUR

Belt drive gramofoni sa subšasijom skoro identičnih tehničkih karakteristika; klasična Thorens filozofija i konstrukcija.

Zvuk
: solidan kroz ceo opseg, lošije definisan bas što je standardna Thorensova boljka; uz puno tweak-ovanja (20-200EUR) ovi gramofoni mogu ozbiljno da zasviraju, ali se postavlja pitanje zašto odmah ne kupiti skuplji gramofon koji u startu bolje svira i ne zahteva nikakve intervencije.

Najčešći problemi
: Opruge; Remen; Remenica; Signalni kabl; Kabl uzemljenja
  td166
     

Thorens TD160 - do 130 EUR
Thorens TD145
- do 120 EUR

Belt drive gramofoni sa subšasijom skoro identičnih tehničkih karakteristika; klasična Thorens filozofija i konstrukcija, pri čemu se TD145 na kraju ploče automatski isključuje, a ručka podiže. Najveća mana ovih gramofona je ručka TP16 koja je po performansu dosta ispod perfromansa samih gramofona.

Zvuk
: relativno dobar kroz ceo opseg, lošije definisan bas; uz promenu ručke i puno tweak-ovanja (20-300EUR) ovi gramofoni mogu ozbiljno da zasviraju, ali se postavlja pitanje zašto odmah ne kupiti skuplji gramofon koji u startu bolje svira i ne zahteva nikakve intervencije.

Najčešći problemi
: Shell na TP16 ručki; Sama ručka; Opruge; Remen; Remenica; Signalni kabl; Kabl uzemljenja

  td160
     

Thorens TD126

... Uskoro

   
     

Thorens TD125

... Uskoro