Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

kupovina gramofona u Srbiji? Novih, polovnih, ..... UVOD

Da bi ljubiteljima ploča i gramofonskog zvuka, a naročito onima koji tek počinju, malo olakšali snalaženje na našem relativno haotičnom tržištu audio opreme, odnosno gramofona, pokušaćemo da prenesemo svoje bogato iskustvo u upotrebi, servisiranju, tweak-ovanju, sređivanju, dizajnu, redizajnu i izradi gramofona.

Gramofon je kompleksan uređaj koji vrši prevođenje mehaničke energije u električnu i pri tome nam kroz reprodukovanu muziku prenosi nečije emocije koje na nas deluju na određeni, samo nama znan način. Pri tome gramofon mora biti pouzdan u radu, mora dobro izgledati, biti odgovarajuće cene, itd. Zbog kompleksnosti gramofona, kupovina istog, odnosno odluka u kupovini određenog modela je skopčana sa mnogo kompromisa, bez obzira da li je kupac početnik ili iskusan "gramofondžija".

Da malo olakšamo snalaženje u tom haosu, pokušaćemo da prenesemo svoje bogato iskustvo u upotrebi, servisiranju, tweak-ovanju, sređivanju, dizajnu, redizajnu i izradi gramofona sa ciljem da budućim kupcima pomognemo da najlakše dođu do željenog gramofona.

Radi lakšeg razumevanja i sagledavanja ove kompleksne teme, podelićemo je u nekoilko nastavaka:

- Početnici - oni koji još uvek nemaju gramofon, ali možda imaju nekoliko desetina ploča koje su nasledili od roditelja, starijeg brata/sestre, prijatelja, komsije, itd, i želeli bi da nabave prvi gramofon i zarone u čari i muke vinila.

- Napredni korisnici - oni koji imaju ozbiljnu (do 1000 komada) kolekciju ploča i žele da svoj gramofon unaprede ili kupe bolji.

- Diskofili - oni čije se kolekcije ploča broje u hiljadama

- High END korisnici, oni koji imaju izuzetno skup gramofon

Svi stavovi i zaključci koji budu izneti u daljem textu/textovima su plod našeg ličnog iskustva i razmišljanja. To se odnosi i na preporučene modele gramofona, kao i na zvučnice, doduše u malo manjoj meri, obzirom da iz razmene iskustava sa drugim korisnicima ovih zvučnica, možemo zaključiti da je dati opis zvuka dosta blizak nekom opštem utisku.
Detaljniji opis za sve gramofone i glave možete pronaći ako kliknete na neki od linkova, polovnjaci, novi gramofoni, gramofonske glave.

Pre nego što se ozbiljnije pozabavimo samom problematikom kupovine gramofona u nas, moramo da skrenemo pažnju na dve važne stvari vezane za gramofon:

1. Gramofon mora biti adekvatno podešen da bi verno reprodukovao ono što je zapisano na ploči, a da bi mogao adekvatno da se podesi mora stajati na apsolutno horizontalnoj podlozi.

2. Zvučnica, odnosno gramofonska glava je najdelikatniji deo gramofona od kojeg najviše zavisi kako neki gramofon "zvuči", i ako se kupuje polovan gramofon, najbolje je kupiti novu glavu, odnosno zvučnicu.