Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

novi gramofoni

Zahvaljujući domaćim uvoznicima audio opreme danas se na našem tržištu mogu pronći manje više sve bitne firme-proizvođači gramofona. Tu pre svega mislimo na ProJect i Regu, dve firme koje širokom gamom proizvoda i dobrim kvalitetom lako odgovaraju na većinu želja potencijalnih kupaca, bez obzira da li su u pitanju kupci koji traže svoj prvi "budget" gramofon, ili iskusne gramofondžije u potrazi za nečim specijalnim.
Pored Rege i ProJect-a, kod nas su prisutni i Clear Audio, Michell, SME, Thorens, kao i DJ gramofoni, Numark, Stanton, Vestax.

Evo nekoliko osnovnih principa kojima se treba voditi pri kupovini novog gramofona, barem sa naše tačke gledišta, pri čemu ovde nećemo razmatrati kupovinu DJ gramofona, jer to spada u domen odabira profesionalne opreme za rad, a tu već vladaju neki drugi principi.

Mnogi smatraju da je kupovinom novog gramofona sve završeno, u smislu da nema nikakvih dodatnih troškova, međutim to često nije tako. Tek kada gramofon raspakuju i slušaju ga neko vreme, shvate da im je potrebna nova platforma-podloga, novi mat, četkica za čišćenje ploča, clamp, novo napajanje, itd. Sva ova dodatna oprema utiče na krajnji rezultat, odnosno zvuk gramofona, ali ne u jednakoj meri, pa je onda i nabavka iste diskutabilna. Naravno, karbonska četkica je esencijalni deo opreme svakog gramofondžije, ali se to nemože reći i za clamp ili novo napajanje.

Da se nebi upalo u zamku konstantnih dodatnih troškova za različitu gramofonsku opremu, pre kupovine novog gramofona treba dobro razmotriti osobine i karakteristike gramofona. Neki gramofoni zahtevaju vrhunsku (izolacionu) platfromu da bi dali maximalni performans, drugi stižu sa montiranom zvučnicom koja je ponekad i dve klase ispod klase gramofona, itd. Pored toga kupac mora biti spreman na kompromis; možda je povoljnije kupiti gramofon bez poklopca i češće brisati prašinnu, ali zato dobiti "više muzike" za prvobitno uložen novac.

Za popularnije modele smo opisali sve nama poznate specifične osobine svakog modela ponaosob. Ukoliko među vama ima onih koji su upoznati sa još nekim pojedinostima koje ovde nisu opisane, molimo vas da nam pošaljete kratki opis da ga uvrstimo u ovaj vodič i tako budućim kupcima olakšamo odabir odgovarajućeg modela, odnosno kupovinu.

Ovaj vodič će biti konstantno dopunjavan novim modelima gramofona, kao i odgovarajućim informacijama o istim.

Ocene odnosno opis zvuka pojedinih gramofona su plod ličnog iskustva i doživljaja zvuka, mada je naše lično mišljenje da nisu daleko od nekog opšteg utiska.

Gramofoni su poređani po azbučnom redu i po cenama, od najnižih ka najvišim.

 

Pro-Ject Essential + Ortofon OM3 - 205 EUR

Kako mu i samo ime kaže ovaj model predstavlja sam početak, ili da kažemo uvod u svet gramofona. Lak za upotrebu, bez nekih skrivenih mana. Idelan za sve koji žele nov i pri tome funkcionalan gramofon. Ne treba očekivati zvuk "za padanje u nesvest". Montažom kvalitetnije zvučnice kao što je Ortofon OM5 ili Audio Technica AT95, može se malo poboljšati zvuk, i to bi bilo to. Svako dalje ulaganje smatramo neopravdano, da ne kažemo besmisleno.
Zvuk: ništa posebno, najbolje se čuje srednji opseg

  es
     

Pro-Ject Debut III + Ortofon OM5 - 270 EUR

Par koraka ispred modela Essential, model Debut III, pruža malo ozbiljniji uvid u gramofonski zvuk, pri čemu je zadržana funkcionalnost (poklopac, lak za upotrebu) modela Essential. Pored toga kvalitetniji ležaj i tanjir u kombinaciji sa i ozbiljnijom ručkom, u odnosu na Essential, opravdavaju ulaganje u neku kvalitetniju glavu kao što su Audio Technica AT95 ili AT120, Ortofon 2MRed, ili Grado Black. Takođe se pokazalo kao dobro unapređenje zamena postojećeg felt mata, matom od tanke plute, ili još bolje matom od guma-plute. Pored svoje funkcionalnosti i manjeg potencijala za unapređenje ovaj gramofon se proizvodi u više atraktivnih boja, tako da svi kupci koji žele jednostavan i jeftiniji gramofon u nekoj drugoj boji osim crne, mogu ga ovde pronaći.
Zvuk: najbolje se čuje srednji opseg, mada ima naznaka basa

  deb
     

Pro-Ject RPM 1.3 Genie + Ortofon OM5 - 300 EUR
Pro-Ject RPM 1.3 Genie + Ortofon 2MRed - 350 EUR

Atraktivan izgledom uz par interesantnih dizajnerskih rešenja, ovaj gramofon može i vrlo lepo da svira. Pro-Ject se potrudio da objedini interesantan izgled, dobar ležaj i tanjir, i motor koji je potpuno odvojen od ostatka gramofona u cilju smanjenja mogućnosti da vibracije iz motora prodru do ostatka gramofona, odnosno igle i glave. Takođe gramofon se može dobiti i u više različitih boja osim standardne crne, i tako se lepo uklopiti u moderan enterijer.
U kombinaciji sa Ortofon 2MRed glavom i po ceni od 350 eura ovaj gramofon predstavlja Best Buy u svojoj klasi na domaćem tržištu.

Ko želi da unapredi ovog "malog genija", može to uraditi brzo, lako i jeftino, zamenom originalnog mata novim, izrađenim od plute ili još bolje od guma-plute.

  gen
Sledeće unapređenje je zamena glave boljom, a pokazalo se da na ovaj gramofon mogu biti montirane i kvalitetnije (AT120, Goldring 1006/2100/2200, Grado Red/Blue) glave od 2MRed i to sa veoma dobrim zvučnim rezultatima. Jedino treba voditi računa da nova glava ne bude mnogo teža od 2MRed (7.2g), obzirom da protiv teg nemože dovoljno da se pomeri unazad na svom držaču, da bi se gazna sila advekatno podesila.
Na kraju kao ultimativni upgrade ovom gramofonu može biti dodata i dobra izolaciona platforma.
Kao jedinu manu ovog gramofona možemo navesti odsustvo poklopca, ali po ovoj ceni zahtevati i poklopac je previše.
Zvuk: ujednačen kroz ceo opseg, uz prava unapređenja i odgovarjuću glavu može zvučati odlično
     

Pro-Ject RPM 5.1 + Ortofon 2MRed - 740 EUR

Jedan od uspešnijih modela Pro-Ject gramofona, koji se proizvodi već duži niz godina u nepromenjenom obliku, osim što je u najnovijoj verziji ručku 9c. zamenila naprednija varijanta iste, 9c.c.
Zaobljenih linija, relativno lak za podešavanje i upotrebu, RPM5.1 može pružiti godine uživanja u dobrom zvuku. Filozofija zvuka pomalo podseća na Thorens, u smislu da je reprodukcija vrlo muzikalna i vrlo prijemčiva za uvo, ali daleko preciznija od Thoensa. Mogla bi se poželeti za nijansu bolja preciznost u basu, obzirom na klasu kojoj pripada RPM5.1, ali preciznost i finoća srednjih i visokih to nadoknađuje.

  r51
RPM5.1 zaslužuje daleko kvalitetniju zvučnicu od Ortofon 2MRed sa kojom se standardno isporučuje. Izbor je ovde širok; najbolji MM modeli Audio Technice, Clearaudia, Goldring-a, Grada i Ortofona, ovde mogu doći u obzir, kao i različite MC glave. Moramo da naglasimo da izbor zvučnice treba uskladiti sa ličnim afinitetima i ostatkom audio sistema.
Moguće je i treba experimentisati sa različitim matovima, obzirom da se VTA, odnosno visina ručke lako podešava, pa ne predstavlja problem ni upotreba debljeg mata. Dalje, RPM5.1 je pokazao da najbolje zvuči, kada je montiran na rigidnoj lakoj polici(platformi) koja je montirana na zid. Što je bolja platforma na kojoj je montiran RPM5.1 i zvuk će biti bolji.
Gramofon za svaku preporuku! i najozbiljna konkurencija modelu Rega RP3+Elys2
Zvuk: sve je već rečeno u prethodnom textu; odličan
     

Rega RP1 - 330 EUR
Rega RP1 + Bias2 - do 390 EUR

RP1 je nastao kao mlađi brat modela P2 ili Planar 2, koji se nažalost više ne proizvodi. Jednostavan dizajn uz upotrebu običnih, lako dostupnih materijala i koncentraciju na dobrom kvalitetu najvažnijih delova kao što su, motor, ležaj, tanjir i ručka, rezultiralo je solidnim gramofonom po veoma pristupačnoj ceni.
Za kupce koji ne žele da se zamaraju izborom i montažom zvučnice može se dobiti u kompletu sa Bias2 glavom, ali po našem mišljenju RP1 zaslužuje kvalitetniju glavu od Bias2.

  re1

Izbor može biti bilo koja kvalitetnija MM Audio Technica, Goldring, Grado ili Ortofon zvučnica, sa naglaskom na Goldring i Ortofon koje se odlično slažu sa Rega ručkama. Dalje, RP1 odlično reaguje na upotrebu rigidne lake platforme, poboljšanjem preciznosti i stabilnosti zvučne scene.
Zvuk: solidan kroz ceo opseg

     

Rega RP3 - 590 EUR
Rega RP3 + Elys2 - 700 EUR

RP3 je kulminacija Regine filozofije u dizajnu jednostavnih gramofona koji sviraju vrhunski. Sa novom RB303 ručkom ovaj gramofon možemo svrstati u apsolutni Best buy u svojoj klasi. RP3 je odlična osnova za experimentisanje sa najboljim MM zvučnicama (AT, Clearaudio, Goldring, Grado, Ortofon) kao i sa širokom lepezom MC zvučnica sve od Audio Technice, Denona pa do Dynavectora i Micro Benza, sa naglaskom na Goldring, Ortofon i Dynavector koje se odlično slažu sa Rega ručkama.

  re3
Izbor zvučnice treba uskladiti sa ličnim afinitetima i ostatkom audio sistema. Pri montaži različitih glava, ukoliko one nisu standardne visine, može da se pojavi problem sa podešavanjem visine ručke, odnosno VTA.
Kao i svaki Rega gramofon i RP3 odlično reaguje na kvalitetnu rigidnu i laganu platformu.
Za nestrpljive koji odmah žele da počnu sa preslušavanjem svoje kolekcije vinila, Rega nudi RP3 sa unapred montiranom Elys2 glavom, koja nije loša za početak obzirom na svoj precizan, ali donekle hladan zvuk, ali kao što je već rečeno uz odgovarajuću zvučnicu, ovaj gramofon je sposoban za mnogo više.
Gramofon za svaku preporuku! i najozbiljna konkurencija modelu Pro-Ject RPM5.1+Ortofon 2MRed
Zvuk: odličan kroz ceo opseg
     

Rega P3-24 + TT PSU - 790 EUR

Najbolja i poslednja verzija legendarnog modela Planar3 na kojoj je montirana nova ručka Rega RB301 (naslednik legendarne RB300) i dodato odvojeno napajanje, TTPSU.
Na taj način osnovna verzija Planar-a 3 je praktično maksimalno unapređena.
Srećnom vlasniku jedino preostaje da doda odgovarajuću zvučnicu i laku, ali rigidnu platformu.
Što se tiče izbora zvučnice, RB301 je odlična polazna osnova za bilo koju vrhunsku MM ili MC glavu, sa naglaskom na Goldring, Ortofon i Dynavector koje se odlično slažu sa Rega ručkama. Izbor glave treba uskladiti sa ličnim afinitetima i ostatkom audio sistema.
Zvuk: odličan kroz ceo opseg, a uz odogovarajuću zvučnicu spektakularan

  p324