Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

časopisi ... knjige ... koncerti

Iako se mnogo toga vezanog za gramofone može pronaći na internetu, štampana literatura, odnosno časopisi i knjige mogu biti od velike pomoći, a ponekad su nezamenljiv izvor pravih informacija.

Pored časopisa kao što su Audio i Stereo (nemački), What HiFi, HiFi Choice i HiFi News (engleski), Suono (italijanski), Diapason D'or (francuski) koji se već mogu smatrati klasikom, hteli bi da vam skrenemo pažnju na još neka štampana izdanja.

Časopisi

Hi-Files - domaći časopis koji se bavi audio tematikom i povremeno objavljuje prikaze nekih od modela gramofona dostupnih na domaćem tržištu. Pretplata je izuzetno povoljna, a od nedavno postoji i on-line izdanje za sve on-line pretpatnike. Brzo, jednostavno i jeftino!

What HiFi - izdanje What HiFi-ja na srpskom jeziku. Puno prikaza raznih audio komponenti. Gramofoni, gramofonska predpojačala i pribor se često mogu naći na stranicama ovog magazina.

HiFi World - (engleski) nikada nisu prestajali da pišu o temama vezanim za gramofon i ploče. Naročito treba obratiti pažnju na rubriku pitanja čitalaca, gde je najveći deo prostora rezervisan za pitanja u vezi sa tematikom gramofona.

SAM svoj majstor - pojedini brojevi su sadržavali izvrsne tekstove o gramofonima i hifi-ju. Danas ih je moguće nabaviti jedino kod trgovaca polovnih časopisa.

Trend - magazin koji se bavio audio/video tehnikom i kompjuterima, za svoje vreme dosta napredan pojedini brojevi su sadržavali izvrsne tekstove o nekim legendarnim audio komponentama a između toga i gramofonima. Danas ih je moguće nabaviti jedino kod trgovaca polovnih časopisa.

Audiofil - audio časopis, fanzin koji se distribuirao poštom, koji je 1985-1986 uspeo da izađe samo u 6 brojeva, ali je jedan od tih brojeva sadržao odličan test Stabi II gramofona i Stogi ručke. Danas se smatra rariteom, i praktično ga je temoguće nabaviti, jedino kod trgovaca starim časopisima.

Knjige

HiFi i njeogove zamke - Jova Regasek, verovatno jedina ozbiljna knjiga koja se bavi hifi tematikom, izdata kod nas (još dok smo bili Yugoslavia). Poglavlje o gramofonima je izvrsno! Tražiti kod trgovaca polovnih knjiga.

The Art of DIGITAL AUDIO - John Watkinson, predlažemo knjigu o digitaliji na web sajtu koji se bavi isključivo gramofonima, U ovoj knjizi se nalazi veći deo odgovora o razlozima za zvučnu inferiornost CD-a u odnosu na gramofon u istoj klasi cene.

The master handbook of ACOUSTICS - F. Alton Everest, akustika prostorije u kojoj se sluša muzika je najvažnija i najskuplja komponenta svakog audio sistema. Pre kupovine neke nove (skupe) komponente treba se pozabaviti akustikom prostorije u kojoj se sluša muzika. Često je za bolji zvuk dovoljno samo promeniti raspored nameštaja u sobi.

MASTERING AUDIO the art and the science - Bob Katz, jedan od velikana audio masteringa, editinga i snimanja na jednostavan način objašnjava zašto snimljena muzika zvuči tako kako zvuči.

Koncerti

Zvuk na koncertu je jedini pravi zvuk koji se može čuti, a košta daleko manje od bilo koje hifi komponente, pa u tom smislu i gramofona, odnosno same gramofonske ploče. Pored toga koncerti su nepresušni izvor pozitivne energije. Posećujte koncerte!