Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

zvučnice - gramofonske glave

Postoji više različitih teorija koliko svaki deo gramofonskog sistema procentualno utiče na konačan zvuk.
Ako kažemo da gramofonski sistem čine sledeće komponente, zvučnica, ručka, gramofonska baza (tanjir, ležaj, pogon, kućište), interkonekt kabl i phono preamp, onda iz našeg iskustva ove komponente procentualno utiču na sledeći način:

- zvučnica - 30%
- ručka sa svojim unutrašnjim ožičenjem - 25%
- gramofonska baza (tanjir, ležaj, pogon, kućište) - 35%
- interkonekt kabl i phono preamp - 10%

Iz navedenih procenata se može zaključiti da zvučnica učestvuje sa 40% (ako izuzmemo interkonekt kabl i phono preamp) u ukupnom zvuku gramofona, a pri tome je ona i njegov najdelikatniji deo i najbrže se haba, ukoliko je neispravna oštećuje ploče, itd.
Zbog svih ovih razloga, kao što smo već više puta ponovili, ne preporučujemo kupovinu polovne zvučnice, odnosno gramofonske glave.
Zato ćemo se ovde osvrnuti samo na ponudu novih gramofonskih glava na domaćem tržištu, pri čemu nećemo razmatrati DJ zvučnice, koje zbog svojih karakterisitika nisu pogodne za kućno slušanje ploča. Naime, optimalna gazna sila se kod ovih zvučnica kreće od 2-5g, što je previše za svakodnevno kućno slušanje ploča, jer što je veća gazna sila, ploče se brže habaju.

Nabavka gramofonske glave može da se obavi i preko interneta, gde je izbor daleko širi, a često su i cene niže. Idealna je situacija, ako imate nekog u inostranstvu, da on za vas preko internerta kupi željenu zvučnicu i donese vam je.

Pri kupovini preko interneta, kupci se često zalete u kupovinu takozvanih NOS (New Old Stock) zvučnica, odnosno onih koje su stajale godinama u radnji/magacinu i nikad nisu prodate, pa se smatra da su nove. Pri kupovini NOS zvučnice postoji velika (50%) verovatnoća da neće raditi kako treba, iako je nova. Postoji više razloga za to: propalo vešanje kantelivera usled starenja gume od koje je vešanje najčešće izrađeno, prekomeran uticaj elemenata (vlaga, promene temperature, itd.), oksidacija na kontaktima/zavojnici. Sve zavisi od toga koliko se prodavac pridržavao propisanih uslova čuvanja.

Izbor kod domaćih distributera se svodi na Clearaudio, Grado, Ortofon i Goldring sporadično. Problem je što su najčešće cene malo više nego na zapadu, pa većina kupaca kupuje kod zvaničnih distributera samo u krajnjoj nuždi. Ovde ne uzimamo u obzir DJ serije Ortofon i Stanton glava, koje su dostupne kod trgovaca muzičkim instrumentima i profesionalnom muzičkom opremom.

S druge strane na oglasima se često nude nove, neotpakovane zvučnice različitih proizvođača po veoma pristupačnim cenama. Pri kupovini nove (nekorišćene) glave preko oglasa treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:
- obratite pažnju na stanje pakovanja, trebalo bi da bude kao da je upravo skinutio sa police u radnji
- u kutiji bi trebalo da se nalazi komplet šrafova za montažu i uputstvo, a kod boljih (skupljih) zvučnica često i komplet alata za montažu glave, a to su najčešće mali šrafciger; imbus ključ; mali ključ; četkica, itd..
*Hint: Pre nego što sa prodavcem zaključite kupovinu, malo pregledajte po internetu kako ta zvučnica izgleda, kako je spakovana, itd.

 

Audio Technica

Uz Godlring, Nagaoku, Ortofon, Shure i Stanton, jedna od kompanija koja već decenijama proizvodi zvučnice. Mnogi svetski proizvođači gramofona su godinama ugrađivali OEM verzije Audio Technica glava na svoje gramofone (Akai, Dual, Linn, ....).
Danas Audio Technica proizvodi više modela MM i MC glava koje su često najbolja kupovina u svojoj klasi, kako npr model AT95E.

AT-95E - najprodavanija i trenutno najpopularnija MM zvučnica na svetu. Po zvuku neprevaziđena u svojoj klasi. Dugo vremena se OEM verzija (umesto zelene, siva plastika) ove glave prodavala kao LINN K5. Jedino što je pod fimom LINN bila tri puta skuplja od AT95E. Na našem tržištu se može pronaći po ceni do 40EUR (nova).
Glava za svaku preporuku! Isprobali smo je na mnogo različitih gramofona/ručki, i u 90% slučajeva se pokazalo da je nemoguće za taj novac pronaći/kupiti takav zvuk. Idealna glava za početnike i sve one koji gramofon slušaju samo povremeno. Čak i ako se nehotično ošteti/polomi, šteta se meri u par desetina eura.

AT-92ECD - T4P verzija AT95E zvučnice

AT-120E - MM glava srednje klase koja se na oglasima nudi po ceni do 90EUR (nova). Kao sledeći stepenik posle AT95E, ova glava se odlikuje sollidnim zvukom kroz ceo opseg, sa naglaskom na preciznosti i stabilnosti zvučne slike koja je odlična za klasu kojoj pripada.

AT-440MLa - vrhunska MM glava koja se na našem tržištu može pronaći po ceni do 150EUR (nova), što možemo smatrati izuzetno povoljnim. Jedna od najprodavanijih MM glava na svetu i verovatno apsolutni Best Buy, sudeći po izuzetno pozitivnim reakcijama mnogobrojnih korisnika kao i testovima u svetskoj audio štampi. Zahvaljujući MicroLine igli odlikuje se odličnim tracking-om (praćenje brazde ploče) uz minimalno habanje ploča.
Ozbiljan konkurent jeftinijim Godring (2100, 2200, 1006), Grado Prestige serijii i Ortofon 2M seriji zvučnica, po kvalitetu zvuka, a naročito po ceni.
Preporučujemo

  at95
at120
at440

AT-F7 i AT-F3 - MC glave srednje klase, koje predstavljaju ozbiljnu konkurencija jeftinijim MC glavama drugih firmi kao što su Denon DL110, DL160 , DL103, i jeftiniji Sumiko i Clear Audio modeli. Na našem tržištu se mogu pronaći po cenama do 270EUR za AT-F7 i d0 170EUR za AT-F3.

AT-OC9ML/III - vrhunska MC glava koja se na našem tržištu može pronaći po ceni do 450EUR (nova).
Nismo imali prilike da testiramo ovu glavu, ali ako je za verovati tvrdnjama stranih audio časopisa i foruma, u kombinaciji sa odgovarajućom ručkom i phono preampom ovo je vrhunska MC glava.

  oc9
     

Goldring

Još jedna firma veteran u proizvodnji gramofonskih zvučnica. Krajem '80 godina prošlog veka izbacili su na tržište seriju 1000, koja se u nepromenjenom obliku i danas proizvodi. Posebno su interesantni modeli 1012gx i 1042.

Model
1012gx ima odličan tracking zahvaljujući Gyger-2 igli, a odlikuje ga veoma precizan i dinamičan zvuk, što pomalo podseća na AT440MLa.

Pored detaljnosti i odlične dinamike, model 1042 će iscediti svaku pa i poslednju emociju sa svake ploče koju mu ponudite. Nije mu važno da li je na gramofonu Beetrhoven, Motorhead, Dylan, James Brown, ili Dragan Laković, preneće vam tačno sve što su oni imali da kažu. Apsolutna preporuka!

Ukoliko na svom gramofonu posedujete RegaRB250/300 ručku ili neku od njenih mnogobrojnih iteracija (Origin Live, Moth,...) nemojte mnogo razmišljati, zvučnice serije 1000, a posebno 1012gx i 1042, sa njima čine idealnu kombinaciju.

Goldring zvučnice su malo skuplje u odnosnu na konkurenciju, ali se na našem tržištu mogu pronaći vrlo povoljno, 1012gx do 150EUR(novo) i 1042 do 200EUR(novo), što je 60-70% njihove uobičajene cene. Po ovim cenama ove glave su više nego ozbiljna konkurencija AT440Mla, Ortofon 2MBronze/2MBlue i Grado Prestige Gold.

U seriji 2000, najbolju kupovinu po našem mišljenju predstavljaju modeli 2100 i 2500. Na početku serije 2000, model 2100 postavlja standard za čitavu seriju. Ujednačena tonska slika sa dovoljno emocija za svoju klasu. Po ceni, kao i po zvuku je veoma tačno pozicioniran između Ortofon 2MRed i AT440MLa.

Za model 2500, iako skup, se može reći da je skoro Best Buy u svojoj klasi. Kristalno čisti visoki, impresivno srednjetonsko područije i dubok definisan bas, čine da se ova zvučnica snalazi sa svim muzičkim stilovima bez problema.

  12gx
42
21
25
     

Grado

Duže od pola veka kompanija Grado proizvodi kvalitetne audio proizvode, a naročitio uspešno slušalice i zvučnice, naravno. Kod nas je svakako najpopularnija Grado Prestige serija zvučnica, zahvaljujući relativno umerenim cenama.
Iz nekog razloga testirali smo samo početnu, Grado Black i najbolju Grado Gold zvučnicu u Prestige seriji. Glavna odlika obe testirane zvučnice je veoma sladak, odnosno prijatan, nezamarajuć zvuk. Verovatno je to karakteristično i za ostale modele u seriji. Zbog ovakvog zvučnog karaktera ove zvučnice su idealne za kombinovanje sa svetlije zvučećim sistemima.
Grado Gold montirana na nekom gramofonu srednje klase može dati veoma lep rezultat. Može zvučati čudno, ali mi smo dobili veoma lep rezultat u kombinaciji sa Rega300/Planar3. Jazz i naročito ženski vokali (Diana Krall, itsl.) su zvučali sjajno.
Ako vam je dosadio (precizan/analitičan) zvuk vaše zvučnice, Grado Prestige serija može biti iskorak u suprotnom smeru.

Molimo da se za cene Grado zvučnica raspitate kod domaćeg distributera.

  gr
     

Ortofon

Verovatno najpopularnija marka zvučnica kod nas, i zahvaljujući srećnom spletu okolnosti, prisutna na domaćem tržištu bez prekida, uprkos sankcijama, ratovima, krizama i svim nedaćama koje kod nas traju neprekidno duže od dvadeset godina.
Nećemo razmatratii OM seriju MM zvučnica, koja je po našem skromnom mišljenju preskupa za zvuk kakav pruža.
Pozabavićemo se serijom 2M koja se standardno ugrađuje na neke nove gramofone (Pro-Ject) dostupne kod nas, a takođe je veoma pristupačna po cenam za kvalitet zvuka koji daje..

O modelu 2MRed je već puno rečeno (audio štampa i forumi), jedino što bi mogli da dodamo je da po našem mišljenju ova glava veoma pošteno svira, sa solidnim odzivom kroz ceo opseg, i jedino što bi mogli da zamerimo je donekle odusutvo emocija.

2MBlue
je 2MRed na steroidima. Detaljan srednji opseg (voklali zvuče odlično), bez naznaka oštrine na visokim tonovima i sa basom koji svemu daje solidnu osnovu. Jedina mana je za nijansu uža pozornica. U potpunosti je saglasna sa modernom produkcijom. Grubo otkriva sve greške nastale u procesu snimanja i produkcije.

Za sve ljubitelje MC zvučnica, hteli bi da skrenemo pažnju na odličnu Rondo seriju.
Rondo RED, prva u seriji je verovatno best buy Ortofon glava. Dobitnu kombinaciju čine prirodni srednji tonovi, precizni, a istovremeno nenametljivi visoki i izuzetno dubok i definisan bas. Uz odogovarajuće kvalitetno MC predpojačalo ova zvučnice može pružiti godine uživnja u doboroj muzici, bez obzira da li slušate klasiku ili speed metal. Preporučujemo

Molimo da se za cene Ortofon zvučnica raspitate kod domaćeg distributera.

 

om
2mb
rr