Kupovina gramofona u Srbiji? novih, polovnih
... uvod
... početnici
... napredni korisnici
... diskofili
... high END
 
Technics 1210
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
avi
 
ap
 
ll
 
hf
 
pw
 
ttr
 
yv

 

napredni korisnici

Iz našeg iskustva u ovu grupu uživaoca gramofonskog zvuka najčešće spadaju muškarci u najboljim godinama, 30 - 50, koji još uvek aktivno prate muziku/audio tehniku. Oni su u ovome već dugo, obično još od svojih tinejdžerskih dana, preslušali su mnogo muzike, poznaju je, i imaju izgrađen muzički ukus, a shodno tome i odgovarajući audio sistem.

Većina ima gramofon/hifi sistem sa kojim je manje-više zadovoljna i nisu baš previše spremni za experimente i novine, ali ima i onih koji bi rado nešto menjali. Njima je namanjena ova strana.

Potrudićemo se da skrenemo pažnju na neke teme kupovine/unapređenja gramofona koje se često zaboravljaju ili su u drugom planu u odnosnu na konstantno aktuelne polemike: belt ili direct drive; Technics 1210 ili Thorens/Linn/Rega; da li postoji i da li će ikad postojati bolji gramofon od Thorens-a; itd.

Kupovina novog gramofona u Srbiji, se svodi na izbor nekog od modela dostupnih kod domaćih distributera. Posvetićemo se klasi gramofona cene od 500-1000EUR, računajući u tu cenu i odgovarajuću zvučnicu.

Ova stranica će biti konstantno dopunjavana!

 

Clear Audio Concept - oko 1000EUR

... Uskoro...

   
     
Pro-Ject RPM 5.1 + Ortofon 2MRed - 740 EUR

Odličan izbor, kada je u pitanju kupovina novog gramofona. Već u startu sa 2MRed zvuk je solidan kroz ceo opseg, iako RPM5.1 zaslužuje daleko kvalitetniju glavu, od 2MRed.
Ručka 9c.c koja je standardno montirana na ovaj gramofon može da prihvati većinu kvalitetnih MM/MC glava. Dalje, sobzirom da se visina ručke, odnosno VTA lako podešava (3 imbus šrafa), nije problem ni kada su zvučnica ili mat nestandardne visine. Experimentisanje sa matom je izuzetno preporučljivo obzirom da tanjir izrađen od MDF-a (medijapana) ponekad može da utiče na za nijansu slabiju preciznost u donjem registru.
Važno je napomenuti da RPM5.1 omogućuje svakoj zvučnici da ispolji svoj karakter bez negativnih nuspojava.
  r51
Nama se naročito svidelo kako u kombinaciji sa RPM5.1 zvuče Grado Prestige Gold, Goldring 2500, Ortofon 2MBlue i ClearAudio Aurum Beta Wood. Izbor zvučnice treba uskladiti sa ličnim afinitetima i ostatkom audio sistema (phono preamp, interkonekt kablovi, itd.).
Konačni performans RPM5.1 ne zavisi u tolikoj meri od platforme/police na koju je postavljen, kao kod nekih drugih gramofona ove klase, ali ne treba zanemariti uticaj platforme/police na ukupan kvalitet zvuka.
Uz odličan početni paket (Pro-Ject RPM 5.1 + Ortofon 2MRed + Clamp) i solidan potencijal za unapređenja, jedina mana RPM5.1 modela po ovoj ceni je odsustvo poklopca, koji se može dokupiti kao dodatna oprema, ali po ceni koja je po našem mišljenju previsoka. Ovo povlači češće brisanje prašine, a pored toga se i mora voditi računa da se slučajno ne ošteti igla/glava, koja je ostavljena poprilično nezaštićena, obzirom na oblik kućišta samog gramofona. Najefikasnije i relativno jeftino rešenje je naručiti/napraviti poklopac koji prekriva čitav gramofon.
     

Rega RP3 - 590 EUR
Rega RP3 + Elys2 - 700 EUR
Rega P3-24 + TT PSU - 790 EUR

’Masa apsorbuje energiju - izgubljena energija je jednaka izgubljenoj muzici!’’ Ova filozofija koju Rega primenjuje i razvija kroz dizajn i izradu svojih gramofone već dugi niz godina, zasniva se na upotrebi čvrstih i istovremeno lakih osnovnih delova gramofonskog sistema.
Osnova za ovu filozofiju nalazi se u teoriji, da bi u idealnim uslovima sistem, koji u ovom slučaju čine šasija, ležaj, tanjir, ručka i glava, koji obezbeđuje da igla prolazi kroz brazde ploče, trebao da bude maximalno krut i pri tome minimalne mase, u cilju da bi sva generisana energija (oscilacije nastale pri prolasku igle kroz brazdu) bila pretvorena u koristan signal, odnosno muziku. Drugim rečima, samo u ovom idelanom slučaju, sam sistem tokom rada ne bi generisao nikakvu energiju, odnosno neželjene oscilacije koje bi se prenele do igle; a sve te neželjene vibracije mi čujemo kao razne vidove smetnji (rumble, šum, distorzija).
Većina proizvođača ovaj slučaj rešava masom, odnosno brzim sprovođenjem neželjenih vibracija (oscilacija) do velike mase, koja te vibracije brzo uguši, ili kako se popularno kaže dampira. Međutim, postavlja se pitanje, kako oni znaju koje oscilacije treba da uguše, a koje ne, odnosno ta masa koja guši vibracije ne razlikuje koje su korisne (nastale prolaskom igle kroz brazdu), a koje su smetnja (nastale kao posledica trenja u ležaju, od rada motora, itd.).

 

re3

p24

Konkretna primena Regine filozofoje se kod modela P3-24 i RP3 ogleda u šasiji izrađenoj od čvršće iverice, presvučene slojem krute fenolne smole koja dodatno učvršćuje i donekle dampira samu šasiju. Takođe oba modela poseduju tanjir izrađen od stakla, što se takođe uklapa u teoriju o upotrebi lakih, a istovremeno čvrstih materijala, odnosno materijala koji ne skladište energiju. Kod modela RP3 ova ideja je dodatno razrađena primenom Double Brace Technology, odnosno dodatnim ukrućenjem između ležaja i ručke.

Uz tradicionalno kvalitetan motor i RB301(P3-24)/RB303(RP3) ručke, unapređene verzije legendarnog modela RB300, Rega modelima P3-24 i RP3 krajnjem korisniku nudi gramofon kod kojeg su svi bitni delovi dovedeni do maximuma za ovu klasu. Pored izbora kvalitetne zvučnice jedini "ozbiljan" upgrade koji preostaje je montaža gramofona na laku rigidnu policu.
Nije preporučljivo skidanje originalnih gumenih nogu i montiranje spajkova na Rega gramofone, pošto se na taj način gramofon i podloga čvrsto vezuju u jedinstvenu strukturu (masu), odnosno povećava se masa gramofona za iznos mase platforme/police, a to je u suprotnosti sa teorijom na kojoj je zasnovana filozofija i kompletan dizajn Rega gramofona. Gumene noge koje su standardno montirane na Rega gramofone imaju zadatak da sam gramofon odvoje od podloge, u smislu razdvajanja njihovih masa, odnosno mase samog gramofona i mase platforme/podloge.

Da se još jedanput vratimo na izbor zvučnice za modele P3-24 i RP3. Ručke RB301/RB303 su odlična polazna osnova za bilo koju vrhunsku MM ili MC glavu, sa naglaskom na Goldring, Ortofon i Dynavector koje se odlično slažu sa Rega ručkama. Nemojte zaboraviti da izbor glave treba uskladiti sa ličnim (zvučnim) afinitetima i ostatkom audio sistema. Izbor zvučnice kod Rega gramofona može biti donekle ograničen, obzirom na relativno komplikovano podešavanje visine ručke (VTA), uz pomoć odgovarajućih podloški koje se kupuju kao dodatna oprema, i ovo je verovatno jedina mana ovih Rega modela.

Treba naglasiti da se model P3-24 isporučuje sa TT PSU, posebnim odvojenim napajanjem, koje doprinosi stabilnosti brzine obrtanja, a takođe dodaje mogućnost promene brzine 33/45 pritiskom na taster, bez komplikacije sa podizanjem tanjira i premeštanjem remena na drugu remenicu. Ovaj se model više ne proizvodi pa svi zainteresovani treba da iskoriste priliku dok ga još ima na zalihama kod domaćeg distributera.